Manualer og opstillingstegninger

fredag den 3. februar 2012

Snekrystaller - et geologisk aspekt





Horsens Statsskole, 2.C.
Christine Engelund, Maria Juul Nørmark, Gitte Skov Petersen og Ditte Grant.

Ved anvendelse af et MAGNUS HD forstørrelsesapparat ville vi undersøge, hvorvidt det var muligt at tage et billede af snekrystallerne.


Sne er en form for nedbør, der består af frosset vanddamp. Denne hvide nedbør opstår i nedbørsskyer, hvor temperaturen er mellem ca. -5oC og -20oC. Det enkelte snefnug er udformet som sekskantede krystaller, og des lavere temperature, der forekommer, des mere markant er krystallerne. En høj luftfugtighed i atmosfæren er altafgørende for, at de karakteristiske, flade og dekorativt forgrenede snekrystaller dannes. Muligheden for, at to krystaller er ens, er minimal. Dette skyldes, at snefnuggene består af mange vandmolekyler samt brintatomer, der afviger i deres opbygning. 




Med en petriskål hentede vi en mængde sne, som vi herefter forstørrede med et MAGNUS HD forstørrelsesapparat. Komplikationer opstod, idet temperaturforskellen (udendørs - indendørs) forårsagede, at sneen smeltede relativt hurtigt. Grundet smeltningen var det ikke muligt at se krystallerne, end ikke efter flere forsøg. Alligevel nåede vi at fange et billede af selve sneen, førend den fuldstændig havde skiftet tilstandsform. 





Billedet ovenfor: Sne forstørret med et MAGNUS HD forstørrelsesapparat.



Videoen herover viser snekrystallerne, som smelter.




Ingen kommentarer:

Send en kommentar