Manualer og opstillingstegninger

lørdag den 4. februar 2012

Kemieksperimenter under lup

Elever på Horsens Statsskole undersøger mulighederne ved at arbejde med digitalt forstørrelsesapparat i den eksperimentelle del af faget kemi. Effekten kan sammenlignes med de fordele der er ved at bruge et kamera med zoom til at iagttage og fotografere dyr på savannen. Eleverne går helt tæt på blandinger, farveskifte, gasudvikling og eksplosioner. Samtidig har de mulighed for at formidle iagttagelserne for deres klassekammerater på storskærm. Herunder følger et eksempel på et af de mange eksperimenter eleverne har udført for hinanden. Christine og Nina fra 3.d viser hvordan "kaburatorsprit" virker.

Kondensvand i benzin
Materialer: Reagensglas, store, 2 stk., gummipropper, 2. stk., stativ til glassene, måleglas, 10 mL, dråbepipette
Kemikalier: Farvet vand (fx E133), rensebenzin, propan-2-ol
Udførelse: To reagensglas stilles i et stativ. Glas 1 tilsættes 10mL rensebenzin og 10 dråber farvet vand. Glasset lukkes med en prop og omrystes. Glas 2 tilsættes 10mL rensebenzin, 10 dråber farvet vand og 5 mL propan-2-ol. Glasset lukkes med prop og omrystes.
Observation:
Glas 1: Væskerne samles i to faser.
Glas 2: Der iagttages kun en farvet fase.




Forklaring:
Glas 1: Benzin og vand er ikke blandbare, da benzin er et hydrofobt stof.
Glas 2: Propan-2-ol indeholder en hydrofob og hydrofil del og binder både til benzin og vand. Derved kan den farvede vandfase opløses i blandingen af propan-2-ol og benzin.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar