Manualer og opstillingstegninger

torsdag den 1. marts 2012

Basalt
Undersøgelse af basalt under Tagarno-mikroskop

Basalt er en finkornet, sort vulkansk bjergart, der er opstået ved størkning af magma. Hvis denne magma størkner hurtigt, bliver det finkornet basalt (som vores sten, se billede til højre), mens det, hvis det størkner langsomt, bliver grovkornet gabbro.

I og med at vores basalt er finkoret og dermed hurtigt størknet betyder det at den ikke har noget spor efter mineralerne, idet disse ikke har haft mulighed for at vokse sig store og dermed synlige. Men vores sten har enklte spor efter mineralerne og må derfor være størknet lidt langsommere, men stadig hurtigt nok til at blive finkornet. Basalt bliver desuden brugt som underlag i veje og som skærver i togspor.

Det er den mest udbredte vulkanske bjergart i verden, idet oceanbundene er opbygget af dette. Derudover udgør basalt en stor del af kontinenterne Blosseville Kyst, Østgrønland og Deccanplateauet i Indien og den er hovedbjergarten i f.eks. Hawaii-øgruppen.

Basalt er også fundet på Månen og Mars, og her udgør den en stor del af overfladen. Basalten på planeterne er opstået gennem vulkanudbrud, hvorefter lavaen er størknet og blevet til basalt.

Bjergarten består af en række forskellige mineraler, bl.a olivin, jern-titan-oxider og nefelin eller kvarts. Bjergarten er basisk og har 45 - 52 % SiO2. SiO2 er også kendt som silicium-dioxid og den findes mest i naturen som sand eller kvarts.






Lavet af Kristina S. Vilhelmsen og Josefine Canzella 2c, Horsens Statsskole, 02/03 - 2012.





Ingen kommentarer:

Send en kommentar