Udført med 3Bi-v2 på Horsens Statsskole
Dafnier er velegnede som forsøgsdyr. Det er et lille krebsdyr, som lever af planteplankton i søer og vandhuller. Har man haft akvariefisk, ved man også at de populære på menukortet hos småfisk. Man kan fange dem med net fra de tidlige forårsmåneder eller man kan holde dem i kultur se http://www.dafnier.dk/dafniekultur.htm og http://www.dafnier.dk/
Her beskriver Flemming Petersen i en internet version af en artikel fra Kaskelot pædagogisk særnummer) Maj 2/1999 s. 36-38. hvordan man kan holde dafnier i kultur og giver forslag til forskellige forsøg med dafnier og giver et stort baggrundsmateriale om dafnier.
På Tornbjerg gymnasium hjemmeside kan man også finde en øvelsesvejledning til netop forskellige stoffers indvirkning på hjerterytmen hos dafnier.
www.tornbjerg-gym.dk/archive/.../stofferspaavirkningafhjerte.doc
Vi testede forskellige stoffers virkning på hjerterytmen hos dafnier. Forskellige koncentrationer af både koffeinholdig kaffe og koffeinfri kaffe, cola, alkohol og nikotin.
Da dyret er gennemsigtigt, kan man se hjertet relativt tydeligt tæt på dyrets ”nakke”. Dafnier har en meget hurtig puls, og den sværeste del af undersøgelsen, er da også at registrere pulsen præcist. Dels fordi man skal sikre sig at dyret er rimelig roligt (det sikres bedst ved at begrænse væskedråben, som dyret befinder sig i), og dels fordi pulsen som nævnt er meget hurtig. Det foreslås f.eks. at man registrerer pulsen ved at lave prikker på et stykke papir med en blyant i samme rytme som hjerterytmen, man iagttager. Her var eleverne kreative og foreslog at man i stedet bare brugte tastaturet på en laptop til at taste ”X-er” i et almindeligt word-dokument. Så undgik man at skulle flytte hånden konstant under prikkeriet, og at prikkerne blev utydelige.
Der var mange andre udfordringer med at begrænse fejlkilderne. En dafnie der bevæger sig, må nødvendigvis få en højere puls. Varme fra lampen øger dyrets kropstemperatur og dermed stofskifte og pulsen. Her var det en fordel, at lyskilden til Tagarnos Magnus afgiver relativt lidt varme sammenlignet med de almindelige pærer til vores stereolupper. Det var også en udfordring at få rimeligt ensartede dråbestørrelser, når man overførte dafnierne til de forskellige stofopløsninger.
Det var en stor fordel, at grupperne i fællesskab kunne iagttage de samme dafnier, se hjerte og de forskellige andre strukturer.
..og så kan dafnier også være gravide!
…og interessen er ok!